keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Jalkapallo-otteluun Roomaan katsomaan ”Derby” eli paikallisottelu AS Roma - Lazio

Tänä vuonna päätin toteuttaa mahdollisimman monta unelmaa - omaa sekä perheen - ja järjestin sekä miehelleni että pojalleni syntymäpäiväyllätyksenä liput ja matkat jalkapallo-otteluun. Koska samalla juhlittiin poikani syntymäpäivää, valitsin aivan erityisen ottelun: italian kovimman paikallisottelun A-sarjassa, derbyn, eli AS Roma- ja Lazio -paikallisottelun. Erityiseksi ottelun teki se, että molemmat joukkueet ovat Roomasta ja kumpikin omaa vahvan fanijoukon, joka seuraa otteluita huimalla intensiteetillä.  

Sähköistä pääsylippua piti avata useampaan kertaan. Ingresso on sisäänpääsyportti
settore sektori, fila on rivi ja posto on paikka rivillä - nämä oli helppo löytää. 
Lippuvarauksen tekoa aloittelin jo keväällä, kun kyselin vävypojalta sekä pojaltani neuvoja siihen, miten liput kannattaa varata.  Kumpikin heistä seuraa A-sarjaa säännöllisesti ja fanittaa omaa joukkuettaan. Kuulemma parhaisiin otteluihin lippujen myynti alkaa vasta 3 viikkoa ennen kyseistä ottelua ja osa lipuista on varattu vain kausikorttilaisille, joten minun piti seurata tarkkaan lippujen myyntiin tuloa. Tilasin kesäkuussa nettikaupasta meille t-paidat, joihin painettiin myös nimet ja jouduin niiden saavuttua paljastamaan kuukausia suunnitellun yllätyksen myös miehelleni Vesalle.
Suomi-pojat Roman maistiaiskojulla ennen ottelua.
Syksyn otteluiden ohjelma julkistettiin vasta 24.7., joten silloin pystyin tarkistamaan ottelun päivämäärät. Haluamani ottelu oli 29.9. lauantaina ja noin kuukauden ajan kävin päivittäin AS Roman nettisivuilla tarkistamassa, ovatko liput tulleet myyntiin. Mieheni seurasi samaan aikaan Roman fb-sivuilta myyntimerkintöjä. Kolme viikkoa ennen ottelua fb-sivuilla oli maininta, että lipunmyynti alkaa seuraavana päivänä. Väijyin keskiyöllä nettikaupan sivuilla ja sinne ilmestyi merkintä, että lipunmyynti alkaa klo 10. Tasan klo 10 klikkailin sivuja ja alun perin suunnitellut fanipäädyt oli loppuunmyyty jo ensimmäisten minuuttien aikana. Onnistuin saamaan meille kuitenkin liput sivukatsomosta. Vaikka hinta oli kovempi, oli myös näköala kentälle parempi. 

Roomassa kävimme vielä Tiber-joen rannan faniputiikissa ostamassa pojalleni fanipaidan. Olimme valmiit otteluun! Ottelupäivänä oli lämpöä 29 astetta, aurinko paistoi ja päätimme mennä paikalle taksilla tuntia ennen alkua. Se olikin aika viimetipassa, sillä ottelu pidettiin Rooman olympiastadionilla ja sen kiertäminen, turvatarkastukset sekä kolminkertaiset lipputarkistukset veivät aikaa. Ennakko-ohjeen mukaisesti meillä oli mukana passit ja kännykässä sähköiset liput; niitä kysyttiinkin kahdesti ennen sisään pääsyä. Kassit tarkistettiin, kävelimme metallinpaljastimien läpi, vesipullot takavarikoitiin ja sitten olimme sisällä.
Kunnon fanit otattivat itsestään myös fanikuvan AS Roman kehyksissä. 
Alueen ulkopuolella oli paljon fanituotteiden myyntiä ja sisäpuolella vielä lisää. Juuri ennen sisäänpääsyporttia oli vielä baari, josta sai ottaa mukaan katsomoon olutta, vettä tai syötävää tarpeen mukaan. Porttiparien luota löytyivät myös vessat. Meidän rivimme vieressä olivat jalkapallon eri maiden kommentaattorit, jotka selostivat tunnelmia ja ottelun kulkua. Väkimäärä stadionilla oli huima - paikalla oli yli 45.000 katsojaa. 

Pikkupalloilijat ja isot kentällä. 

Jalkapallolapset saattoivat pelaajat kentälle ja ottelu alkoi ensin varovasti, sitten pelitahti kiihtyi hurjaksi. Ottelu elettiin huikeissa tunnelmissa: katsomot liikehtivät tahdissa, huusivat, lauloivat ja heiluttelivat lippuja sekä buuasivat vastapuolen parhaille voimille. 
Turvamiehet paikoillaan Lazion päädyssä. 

Turvamiehet katsomon sivussa.

Voittajajoukkueen haastattelu irtoseinän edessä. 

Kun Roma sai ensimmäisen maalinsa, alkoi maalintekijän kehuminen toistamalla hänen nimeään neljä kertaa juontajan perässä. Sama toistui kaikkien maalien kohdalla. Ottelu päättyi 3 - 1 AS Roman voittoon. Osa Lazion katsojista lähti pois paikalta kesken loppuminuuttien varsin harmistuneina. Sitä varten olivat myös järjestysmiehet tehneet kentän laidalle muurit estämään hurjapäiden (ja itsensäpaljastajien) kentälle menon.
Isot videonäytöt olivat stadionin molemmissa päissä.

Peli oli jännittävä ja miehet jaksoivat selittää yksityiskohtia.

Jättiliput liehuvat AS Roman fanipäädyssä.

Kokonaisuutena tällainen jalkapallo-ottelu oli hieno kokemus! Sovimme jo pojan ja mieheni kanssa, että parin vuoden päästä tehdään uusi reissu, kun juhlitaan koulujen valmistujaisia - paikkana voi tuolloin toki olla jokin toinen maa ja toiset pelaajat, mutta se on sitten toinen juttu…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...