keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Frassassin luolasto on Italian ja koko Euroopan upein

Kesälomareissullamme päätimme viedä vieraamme paikkaan, josta kovinkaan moni täällä Suomessa ei ole kuullut, Frasassin luolastoon. Grotte di Frasassi tai Frasassi Caves sijaitsee Anconan maakunnassa, Marchen läänissä. Paikka on parin tunnin ajomatkan päässä meistä. Matka kulkee kylästä Bologna-Bari -moottoritien kautta Anconan kaupungin kohdalle ja siitä käännytään sisämaahan päin Gengan kaupunkiin.
Tippukiviä luolassa

Gengassa auto jätetään suurelle parkkipaikalle ja käydään ostamassa liput myyntipisteestä. Sen ympärille on pystytetty kokonainen matkamuistokylä, josta voi ostaa juomia, ruokia ja myös lämpimiä vaatteita. Ne ovatkin tarpeen luolassa, jossa lämpötila pysyy ympäri vuoden samana eli 12 - 14-asteisena. Turistit kuljetetaan linja-autoilla luolan suulle, jossa opas ottaa vastaan ryhmän. Opastuksia on saatavilla mm. italian, englannin ja saksan kielillä. 

Suomineidot matkalla maan alle.

Tervetuloa Frasasssin kaivokseen.


Vaikka Frasassin luolat ovat meillä tuntemattomia, ne ovat yksi Italian kuuluisimpia nähtävyyksiä. Luolat löytyivät sattumalta vuonna 1971. Paikalliset kiipeilyseuran jäsenet olivat luolan katolla ja yhden heistä jalka upposi maassa olevaan luolan aukkoon osittain. Kiipeilijät jäivät ihmettelemään kaiun kestoa ja päättivät tutkia asiaa tarkemmin. Kävi ilmi, että luolat olivatkin kerrostalon korkuisia ja niiden sisällä oli ihmeellisiä, 10.000 vuotta vanhoja tippukivimuodostelmia. Kun tutkimusretkeilijät etenivät luolissa, lisää yllätyksiä seurasi!

Luolasto on Gran Sasso -vuoren sisällä. 

Luolastot olivat yli kilometrien pituisia ja jokainen niistä muodosti omanlaisensa kamarin. Stalaktiitti-tippukivet muodostavat pylväitä ja eri muotoisia hahmoja kuten karhun. Suurin luola on korkeudeltaan Milanon tuomiokirkkoa korkeampi. Viimeinen luola on nimeltään Finlandia. Sinne pääsee vain erikseen tilattavalla opastuksella, koska reitti luolaan on varsin haastava ja vaatii hyvää kuntoa. Se on kuitenkin katsomisen väärti, sillä tuossa luolassa tippukivet hohtavat valkoisina kuin jää!
Vesan kanssa valmiina  + 12 asteeseen.


Valokuvaus luolissa on sallittu ilman salamaa. Salamavalo voisi vaurioittaa herkkää mikroilmastoa. Seiniä ei saa kosketella, koska ihmisten luolaan tuomat bakteerit voivat tuhota luolat.

Kävelyreitti ei sovellu pikkulapsille tai invalideille, sillä rappuja on paljon ja kivet ovat paikoin kosteita, liukkaita ja jopa märkiä. Lenkkitossut ovatkin luolassa parempi vaihtoehto kuin liukaspohjaiset sandaalit.

Stalaktiittia ja vettä









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...