perjantai 26. lokakuuta 2018

Asumaan Aurinkorannikolle?


Lihansyöjä pärjää hienosti Aurinkorannikolla.
Tietysti se käy mielessä: ikuinen kesä, aurinko ja valo, muutto etelään. Kävimme Espanjan Fuengirolassa suomalaisen kirjakaupan pitäjärouvan ja asiakaspariskunnan kanssa läpi, mitä asioita pitää huomioida, kun muuttaa Espanjaan.  Kaikki kolme olivat sitä mieltä, että ennen päätöstä muutosta, olisi hyvä kokeilla asumista vuokralla muutaman kuukauden ajan. Näin he olivat itsekin tehneet ja tuollaisella koeajalla näkyi jo hyvin, miten viihtyy valitsemallaan alueella. 
Juomat ja ruuat ovat Espanjassa edullisia.
Hemingwaysin kirjakauppa on apuna, jos koti- ja lukuikävä iskee.
Talojen kesken on suurta vaihtelua talven ja kesän palveluissa.  Osassa kerrostaloja esimerkiksi uima-allas on käytössä vain kesällä ja osassa ympäri vuoden, mutta yleensä ilman lämmitystä. Vuokrataso kaupungin eri osissa vaihtelee ja keskustassa 3 huoneen asunnon vuokra voi olla jopa samassa talossa 800 tai 1200 €. Sen lisäksi kustannuksia tulee vedestä, kaasusta ja sähköstä. Kaasulämmitys voi nostaa vuokraa talvisaikaan reilustikin. 
Tarkista tulevasta asunnosta, onko uima-allas myös talvella käytössä. 
Syyskuu sopii uimiseen.


Asunto kannattaa valita joko läheltä harrastuksia (esim. Golf), koulun kävelymatkalta tai työpaikan läheltä. Jos on pieniä lapsia, pitää varautua saattamaan heidät kouluun mennen tullen. Koulusta saa kävellä yksin kotiin yläasteikäinen, mutta sitä nuoremmat eivät kulje yksin. Asumismuotoja on monia ja Los Pacosin alueella on rivitalojakin kun taas keskustassa on lähinnä kerrostaloasuntoja. 

Fuengirolassa on parkkipaikoista krooninen pula ja niiden etsintään keskustassa menee hyvinkin puoli tuntia kerralla. Autotallipaikka keskustassa maksaa 100 €/kk ja syrjäkylillä 50 - 70 €/kk. Useimmat kävelevätkin siksi töihin ja keskustaan. Kauppareissulla voi tarvita autoa, jos kannettavaa on kerralla enemmän. 
Kaupoista löytyy hienosti myös sisustustavaroita.

Marbellakin on osa aurinkorannikkoa.

Unelmapaikka purjehduksen harrastajalle on rannikolla.

Mitä työtä sitten voisi tehdä etäältä? Paras vaihtoehto olisi työpaikka suomalaisyrityksessä etätyönä, toiseksi paras on lähityö suomalaisyrityksessä ja kolmanneksi joko espanjalainen työnantaja tai oma yritys. Esimiestyötäpaikkoja olisi kuulemma tarjolla reilusti, kun työntekijöiden vaihtuvuus on alueella suurta. 

Fuengirolassa asumisen etuna on suuri suomalaisyhteisö. Lähes joka palvelua on saatavana suomen kielellä lähtien vaikkapa hammaslääkäristä, parturista tai kiinteistönvälittäjästä. Asioimisen vaikeus espanjan kielellä voi olla aluksi suurta. Esimerkiksi yksi muuttaja oli tilannut laajankaistan kotiinsa, mutta allekirjoittanut tietämättään siitä 16 vuoden maksusopimuksen, jota ei voinut purkaa! 

Ananasmehulla rantabaarissa.

Näillä asusteilla tarkenee syyskuussa.

Aamupalaa löytyy kaikista lähikuppiloista.

Nyt varmaan olet utelias tietämään, lähdemmekö me asumaan tuonne Espanjan aurinkoon? Ei ainakaan tällä hetkellä, mutta onhan tuo hieno vaihtoehto pitää mielessä, jos räntä ja loska alkavat jossain vaiheessa ahdistaa liikaa. Meillä Suomessa on kuitenkin ylivoimaisesti hienoin yhteiskunta ja sen palvelut ovat ylivoimaiset Espanjaan verrattuna. Myös työnsaanti ja tekeminen ovat Suomessa helpompia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...