torstai 3. huhtikuuta 2014

Katkeransuloiset jäähyväiset / Bittersweet fairwell party


Katkeransuloiset jäähyväiset


Tänään alkoivat loman loppumista ennakoivat ystävien järjestämät jäähyväiset. Luigi ja Anna kutsuivat minut, Italon ja Lilianen jäähyväisillallisille rantatalolleen. Talo sijaitsee Adrianmeren rannalla, SS16-valtatien varrella. Näkymä Adrianmerelle on mahtava!


Mare Adriatico Ortonan suuntaan pimeän tultua
 

Näkymä Adrianmerelle valoisalla
 
 
Italo aloitti oman osansa illallisvalmisteluista jo eilen, kun hän valmisti munakoiso-mozzarellavuuan ja aloitti jälkiruuan ensimmäisen osan teon (alku on ikään kuin uunipannukakun teko ja toisessa osiossa pieniksi kuutioiksi paloitellut osat friteerataan, yleensä juuri ennen tarjoilua). Emäntämme Anna oli tehnyt salaatin ja perunamunakkaan valmiiksi sekä jäähdyttänyt ruokaviinin ja jälkiruuan kera tarjottavan ruuansulattajan eli Limoncello-sitruunaviinan. Sain itse tehtyä Limoncelloa nyt ensimmäisen kerran ja se oli mahtavan hyvää! Raa´an viinan joukkoon laitetaan noin 1 dl sokeria ja saman verran sitruunamehua. Juoma tarjoillaan jäädytettynä jäisistä minilaseista.

Italon munakoiso-mozzarella ja Annan salaatti
 
Luigi ja Anna

Anna ja Liliane

Istuimme viidestään  - Anna, Luigi, Italo, Liliane ja minä – terassilla katsellen auringonlaskua Trabocco-kalalaiturin takana ja jutellen kaikesta mahdollisesta. Ennen auringonlaskua kävelimme ottamaan kuvia Trabocco Le Morgelle ja Italo kertoi samalla nuoruusmuistojaan vuodelta 1949.

 

 

Hän oli 19-vuotiaana parhaan kaverinsa – josta tuli myöhemmin Italian armeijan kenraali – kanssa uimassa Traboccolla kesäisin joka ilta. Poikien miehinen urheuden näyte oli uida merelle mahdollisimman kauas näyttääkseen rohkeuttaan ja voimiaan. Sinä päivänä he lähtivät uimaan klo 10 Italon isosiskon jäädessä laiturin alle kivelle katselemaan heidän menoaan.

Pojat uivat pitkään – myöhemmin he saivat kuulla uineensa kolmen tunnin ajan – suoraan merelle. Yhdeltä iltapäivällä rasvatyyni pinta muuttui levottomaksi ja merelle syntyi aallokko. Silloin pojat kääntyivät takaisin. Isot aallot olivat raskaita, ne tempoivat heitä syövereihinsä ja upottivat umpisukkeluksiin vähän väliä. Silloin pojat alkoivat uida rantaa kohti viistoon vasemmalle eikä enää kohtisuoraan. Iltapäivällä viiden aikaan he täysin nääntyneinä saivat jalkansa rantahietikolle. He olivat uineet lähikylän rannalle asti. Sieltä he lähtivät kävellen maantietä pitkin kotikylää kohti.

 

Tällä aikaa kotirannalla katselijat olivat huolestuneina kadottaneet silmistään mustatukkaisen Italon ja valkolakkisen kaverin. Kylän miehet lähtivät soutuveneillä etsimään poikia tai edes ruumiita mereltä, mutta eivät olleet löytäneet mitään. Italon äidille oli menty kertomaan pojan hukkuneen ja hän pyörtyi. Saatoin kuvitella miltä äidistä, siskosta ja isästä tuntui, kun pojat marssivat kotiin vahingoittumattomina. Ilo poikien löytymisestä oli koko kylälle yhteinen.

Ystäväni muisteli menneitä ja pystyin hyvin kuvittelemaan hänet seikkailuihinsa. Sama vallaton pilke on hänen silmissään yhä tallessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...