torstai 17. huhtikuuta 2014

Mitä kaikki maksoi – ja mitä rahalla sai? / How much did it cost to renovate a small apartment in Italy?


Mitä kaikki maksoi – ja mitä rahalla sai?


Olette vuoden ajan saaneet vilkaista vuoden 2013 kesämökkielämääni Italiassa. Tein kesällä pieniä muistiinpanoja ja ne kirjoitin syksyllä puhtaaksi teitä Salonjokilaakson lukijoita varten. Pitkin vuotta olen saanut kivaa palautetta kirjoittamistani jutuista, mutta kukaan ei ole rohjennut kysyä, mitä kaikki oikein maksoi – mitä maksoi, kun suomalainen kouluttaja toteuttaa unelmansa ja hankkii talon Italiasta? Niinpä päätin tämän juttusarjan lopuksi vielä ynnätä kulut ja tuotot yhteen.

Kiinteistön ostohinta oli mitättömän pieni, vain 15.000 euroa (italialaisittain löytö eli bargain). Kaupantekokulut olivat noin 9.000 e sisältäen kiinteistövälityspalkkion, leimaverot, lakimiehen käytön ja kaksi käyntiä Italiassa kahden hengen osalta. Remontit tulivat maksamaan järjettömästi! Putkiremontti oli 4.800 , sähköt ja kylpyhuoneen rakentaminen 5.400, koko asunnon kaikkien seinien fiksaus liki 5.000 euroa (mukana poikien road trip –kulut) ja terassi 1.800. Huonekaluihin kului kaikkiaan rahaa noin 3.000 euroa. Edessä on vielä terassikaiteen sekä ilmalämpöpumpun osto ja asennus kustannusarvioltaan noin 2.000 euroa sekä lattioiden hionta ja kosteussuojapinnan laitto (n. 3400 euroa). Sen jälkeen asunto on valmis. Kaikkineen kuluja on tuolloin kertynyt yhteensä noin 50.000 euroa.

Mitä tuolla rahalla sitten on saanut? Olen viettänyt lomani mökilläni ja täysin hurahtanut kaikkeen italialaiseen. Jos rohkenisin, sanoisin Italian olevan minulle suorastaan intohimo! Kieli, kulttuuri, ruoka, juoma, lämpö, ystävällisyys... nautin kaikesta suuresti. Olen rentoutunut, levännyt ja pitänyt hauskaa.


Torino di Sangron asukkaita

Alisa ja ystävät kylästä

Ystäväni Italo, Tuulia, Liliane ja Katerine

Italo, Eric, Katerine, Nicola, Renato ja Rosanna

Grillaamassa Loretan ja Marion uudella talolla
 

Olen saanut myös uusia ystäviä kotikylästämme ja talven mittaan viestittelemme toisillemme, kesää odotellen. Ystävien myötä olen oppinut, että on ihanaa kuulua yhteisöön ja olla osa sitä. Suomessa tämä on tavallaan itsestään selvää ja toisaalta voi helposti olla yksinäinen täälläkin huomaamattaan.

Olen oppinut uusia asioita runsaasti, tutustunut erilaiseen kulttuuriin ja kartuttanut kielitaitoani mahtavasti. Into oppia italian kieltä yhä paremmin vain vahvistuu vuosi vuodelta, kun huomaan taidon kehittyvän ja saan hyötyä siitä.

Olen italialaistumiseni myötä innostunut jälleen kirjoittamaan vuosien tauon jälkeen. On ollut hienoa saada palautetta jutuista ja se on ollut kannustavaa. Uskallanpa sanoa saaneeni vuodessa enemmän positiivista palautetta kirjoittelusta kuin edellisten kymmenen vuoden aikana töistäni  yhteensä! Kiitos siitä teille kaikille!

Tämä juttuni on nyt tällä erää viimeinen lehdessä julkaistavista. Olen tuottanut viime keväänä ja kesänä yhteensä 40 kirjoitusta ja toivon, että ne ovat tuottaneet iloa ja innostusta myös teille uskaltamaan toteuttaa omia haaveitanne. Olkaa rohkeita, uskaltakaa unelmoida ja toteuttakaa haaveitanne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...