maanantai 22. maaliskuuta 2021

Villa Gregoriana ja Villa Adriana Tivolissa ovat myös maailmanperintökohteita

Italian Tivolin toinen suosittu kohde sijaitsee aivan kaupungin ytimessä. Unescon maailmanperintökohde Villa Gregoriana on puutarha, mutta se on myös keskustan keskellä oleva vesiputousten, luolien ja rotkojen reitti, joka on syntynyt aikoinaan Aniene-joen tulvan takia. Tuolloin vesi tuhosi kaupungista suuren osan ja sen vuoksi joki käännettiin kulkemaan kallion yli, mistä vesiputoukset syntyivät. Aniene-joen iloja ja hyötyjä kuvaillaan hienosti Unescon sivuilla, joten laitan tähän poikkeuksellisesti niihin linkin.https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5008/

Putoukset päältä katsottuna

Kaupungin ydinkeskusta ja rotko

Sisäänkäynnin jälkeen kuljetaan ensin alas, alas ja alas polkuja, rappuja, luolastoja. Vesiputousten kuvaamiseen on oma terassinsa ja sen jälkeen mennään yhä alaspäin. Kun ollaan pohjalla alkaa ylämäki rappuineen ja lopulta päädytään pienen, tunnelmallisen kahvilan terassille litimärkinä hiestä, mutta hyvin tyytyväisinä. Jalat väsyvät kyllä reitillä... joten tämä kannattaa jättää kaupungin viimeiseksi nähtävyydeksi.




Italialaista jäätelöä - nam! Lasi proseccoa
on myös ansaittu kävelyn jälkeen.

Roomalaiset eli kalliit hinnat, mutta hyvä jäätelö. 
Piazza de Plebiscito on osoitteena.

Alkupalaksi kesäkurpitsaa, munakoisoa
ja paprikaa mozzarellan kera.

Jälkiruuaksi jäätelöä - kermalla tai ilman!

Tivolin kolmas kohde onkin historiallisesti kaikkein kuuluisin ja myös se on Unescon maailmanperintökohde. Villa Adriana eli Hadrianuksen huvila on antiikin ajan loisteliaimpia nähtävyyksiä. Se sijaitsee noin viiden kilometrin päästä Tivolista omalla 70 hehtaarin tontillaan ja sisältää keisarillisen päähuvilan lisäksi pylväskäytäviä, vierastaloja, kylpyläalueen, uima-altaita sekä upean paviljongin.


Italialainen historiantunti pidetään paikan päällä.

Toukokuussa ei talvitakki ole enää tarpeen. 

Plataanipuut ja Sypressit varjostavat lampea kauniisti. 

 Adrianassa käy paljon koululuokkia opettajiensa kanssa ja kierrokset ovat hyvin järjestettyjä, mutta voit halutessasi kiertää myös omaan tahtiin kuten me teimme. Varaa kuitenkin aikaa vähintään puoli päivää, sillä tulet kävelemään kilometrejä alueella. Kuumana päivänä on hyvä myös varata mukaan pari vesipulloa, sillä jano yllättää varmasti. 

Mitä sitten näimme? Valtavasti - alue on laaja ja hienosti säilynyt! Villa Adriana on yhdistelmä Kreikan, Rooman ja Egyptin hienoston näkemystä siitä, millainen olisi täydellinen kaupunki. Säilyneitä rakennuksia on paikalla yli 30 kpl, vaikka alue on rakennettu jo 117 - 138 jKr. 


Kävelytie parkkipaikalta huvila-alueelle.

Rakennukset on jaettu neljään kokonaisuuteen: Afroditen temppeliin ja kreikkalaiseen teatteriin, päärakennukseen sekä hovirakennuksiin (mukaan lukien meriteatteri, Keisarillinen palatsi, Talvipalatsi, kirjastot ja Kultainen aukio, jolla on hienot marmoriportit), kylpyläalueeseen ja vielä puutarha-alueeseen sekä tornin, akatemian ja lilja-altaan yhdistelmään (jossa ovat myös maanalaiset säilytystilat sekä palvelijoiden asuintilat). Opaskirjan mukaan alue oli unohdettuna Hadrianuksen kuoleman jälkeen lähes 1500-luvulle asti. Sen uudelleen löytämisen jälkeen se on innoittanut renessanssin että barokin ajan arkkitehtejä ainutlaatuisella tavalla. 

Pienenä knoppitietona kerrottakoon, että keisari Hadrianus rakennutti huvilan alun perin asunnoksi ja ylistykseksi poikaystävälleen. Tämä tieto kerrotaan opaskierroksella, mutta jostain syystä sitä ei ole ikuistettu Unescon sivuille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...