lauantai 13. maaliskuuta 2021

Rooman romanttisin paikka: Borghesen puisto

 Yksi suosikkipaikoistani Roomassa on Borghesen puisto. Se sijaitsee ydinkeskustan pohjoispuolella, aivan keskustan koillisreunassa ja yhä joen tuntumassa. Villa Borghese kuuluu Rooman lukuisiin, yleisölle avonaisiin, avariin ja vehreisiin puistoihin, joissa voi poiketa nauttimaan elämästä sekä ystävien seurasta päivän kuumimpaan aikaan. Samalla voi kuunnella loistavantasoisia katusoittajia, jotka pitävät puistossa konserttejaan saksofonin tai kitaran kera keräten kolehtia hattuun tai kitaralaatikkoon. 

Giardino del Lagon rannalla mieheni kanssa.

Puistossa on rauhallisia nurmikoita, joilla perheet ja ystävykset nauttivat piknikeistä retkipeittojen päällä, pelaavat jalkapalloa tai heittelevät frispiitä. Toiset sen sijaan kävelevät valtavien plataanipuiden alla poluilla perheineen tai ajelevat neljän hengen polkuautoilla puistokujia pitkin. Myös hevosvaljakkoajelu on mahdollista. Urheilullisemmat tietysti vuokraavat rullaluistimet ja viilettävät niillä. 

Takana keskellä plataanipuita ja palmuja tällä 
pienellä aukiolla Borghesen puistossa. 

Näkymä puiston sisääntulon viereltä Villa Giulian
takaa Piazza Popololle.

Borghesen mäeltä näkee koko Rooman yli.
Vittorio Emanuel II:n monumentti keskellä.

 Puisto on myös yksi Rooman romanttisimmista paikoista. Puiston keskellä on Järvipuutarhan puisto, Giardino del Lago. Englantilaistyylisessä puistossa kasvaa sypressejä, bambua ja banaanipuita.

Temppeli 1700-luvulta.

Patsas temppelin vieressä on 
myös suihkulähde.

Järven keskellä on neoklassinen Aescalapiukselle omistettu temppeli 1700-luvulta. Järven rannalla on venevuokraamo ja sieltä olemme mieheni Vesan kanssa vuokranneet veneen ja käyneet romanttisella ajelulla lammella (se ei siis oikeasti ole järvi). Soutelun jälkeen maistuvat sitten jo aperitiivit jossakin puiston viehättävistä kahviloista. 

Mieheni Vesa soutaa lammella. Borgo Anticon
Michelen mukaan se tekee hänestä viikingin...

Puistoon pääsee Piazza di Spagnan yläpuolelta Pincio-puutarhasta, Via Venetolta Porta Pincianan kautta tai prinssi Camillo Borgheselle vuonna 1825 rakennetusta Piazzale Flaminion sisäänkäynnistä. Jos tulet Via Veneton kautta, ohitat samalla menneiden aikojen hienoimpia ylhäisökoteja, joissa nykyisin ovat luksushotellit, Hard Rock Café sekä Harry´s Bar. Puiston portti on heti Harrin baarin vieressä (se on muuten yhtä kallis kuin Venetsian vastaava baari!).

Puisto on ympärysmitaltaan noin kuusi kilometriä. Siellä on monia museoita, oppilaitoksia, eläintarha, ratsastuskoulu, amfiteatteri ja tekojärvi. Villa Giuliassa (Julia) on hieno kokoelma Rooman varhaisasukkaiden etruskien taidetta - olen ihastunut erityisen tarkkoihin miniatyyreihin museossa, mutta toki siellä on paljon muutakin katseltavaa. 


Puistossa on myös paljon erilaisia patsaita, rintakuvia ja sieviä pikku temppeleitä. Pidän myös erilaisista suihkulähteistä kuten Merihevosten suihkulähteestä Fontana dei Cavalli Marini Piazza di Sienalla. Hevosissa on valtava voima ja ne näyttävät hyvin eläviltä. Myös Viale della Casina di Raffaellolta löytyvä pyöreä minikokoinen temppeli Tempio di Diana on suloinen näky ja todella suosittu kuvauskohde. Mekin olemme käyneet siellä kuvaamassa toinen toisemme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...