tiistai 16. maaliskuuta 2021

Tivolin kaupungissa kihloihin Villa D´Esten suihkulähteiden keskellä

Seuraava suosikkipaikkani on vielä Rooman läänissä, mutta kaupungin ulkopuolella, Sabiinilaisvuorten rinteellä oleva Tivolin kaupunki. Antiikin aikaan kaupungin nimi oli Tibur. Tivoli on yksi Unescon maailmanperintökohteista ja keskeisen sijaintinsa takia houkuttelee paljon turisteja.

Tivolin kaupunki sijaitsee Rooman keskustasta itään noin 20 minuutin ajomatkan verran. Sinne on helppo kääntyä A24/A25-moottoritieltä, jos tulet omalla autolla. Roomasta pääsee tietysti myös bussilla Tivoliin (Ponte Mammolon metroasema/linja B ja kesto on noin 45 minuuttia). 

Villa D´Esten suihkulähteitä


Villa D´Esten suihkulähdepuistossa on noin 500 suihkulähdettä, altaita, luolia ja patsaita (ja myös kiviröykkiöitä, joissa on sammalta ja suihkulähde yhdessä). Puisto on ollut vuodesta 1550 suunnilleen nykyisessä muodossaan. Sen urkulähde soittaa urkumusiikkia veden voimalla ja sadan suihkulähteen terassilla lähteet suihkuttavat kotkien vartioimaan altaaseen. Tunnelma puistossa on ihana - liikenteen melua ei kuulu, linnut laulavat, suihkulähteet humisevat, lorisevat ja soivat.

Näkymä päärakennuksen parvekkeelta
yhdelle lähteistä.

Puistossa on rauhallisia kävelyreittejä.

Minulle Tivoli on erityisen rakas, koska menimme siellä Villa d´Esten suihkulähdepuistossa kihloihin Vesan kanssa vuonna 2016. Vielä rakkaammaksi kaupunki tuli, kun menimme siellä naimisiin seuraavana vuonna Tivolin kaupungintalolla perheen ja ystävien jakaessa iloamme. 


Nuorenparin kihlajaiskuva

Kaupungissa on ydinkeskusta ja sen laitamilla sivukeskustoja kuten monissa muissakin Italian kaupungeissa. Hotellia varatessa kannattaakin aina tarkistaa, että hotelli on vanhassa kaupungissa tai muuten liikkumiseen tarvitaan autoa. Vanhankaupungin keskustassa on todella hyviä ruokapaikkoja - mekin söimme elämämme parhaat tryffelipastat keskustan Falcone-nimisessä ravintolassa (perustettu 1918) ihan kohtuuhintaan ja vielä mielettömän hyvien jälkiruokien kera!

Tryffelipastaa. Tryffeliä raastettiin pinnalle
vielä lisäkerroksena pöydässä. 

Perinteiset Bruschetta-leivät alkupalana.

Tuoretta artisokkaa olisi tarjolla myös

Tivoli illan hämärässä

Falcone-ravintolan sisäänkäynti

Maitovanukas-jälkiruoka

Kevään mansikoita sokerin ja sitruunan kera

Antiikin aikainen Tivolin kaupunki on kuuluisa kolmesta turistikohteesta: Villa D´Esten suihkulähdepuistosta, Villa Gregorianan suihkulähteistä sekä luolastosta ja Villa Adrianasta eli Hadrianuksen puistosta ja huvila-alueesta. Kerron näistä muista myöhemmin lisää ja samalla annan vinkit Tivolin parhaasta jäätelöpaikasta! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...