tiistai 18. kesäkuuta 2019

Borgata Marina beach and Fossacesia beach are great rocky beaches / Borgata Marinan ja Fossacesian kivirannoilla ei hiekka pöllyä

(EN) My friends are looking for an apartment to buy, and I promised to tell them  about the beaches in the Abruzzo area, near our summer cottage in Torino di Sangro. In two previous texts I have told about the beaches of Vasto, Casalbordino and Lido Le Morge of Torino di Sangro. Now I´ll introduce  the beaches of  Borgata Marina and Fossacesia. 

(FI) Lupasin asuntoa etsiville ystävilleni, että kerron Abruzzon alueen rannoista kesämökkimme lähistöllä Torino di Sangrossa. Kahdessa edellisessä tekstissä olen kertonut Vaston, Casalbordinon ja Lido Le Morgen rannoista. Nyt vuorossa ovat Borgata Marina ja Fossacesia.


Borgata Marinan ranta lokakuussa on rauhallinen.
(EN) Borgata Marina is a beach area located between the Adriatic Sea and the SS16 road. Next to the beach area, there is  the largest forest of the region: Riserva Naturale Lecceta di Torino di Sangro. It is a great place to visit. The park is a 60 km2 mixed forest with eg. various oak and maple trees and other Mediterranean hardwoods.

 (FI) Borgata Marina sijaitsee Adrianmeren ja SS16-tien välissä kuten muutkin rantakohteet. Sen vierellä on muista poiketen kuitenkin alueen suurin metsikkö eli Riserva Naturale Lecceta di Torino di Sangro, mikä on itsessään jo hieno käyntikohde. Puisto on 60 km2 kokoinen sekametsä, jossa on mm. erilaisia tammia ja vaahteroita sekä muita Välimeren alueen lehtipuita.



Opasteteksti opastaa myös YK:n ylläpitämälle Englantilaiselle hautausmaalle.
Se on samalla toisen maailmansodan muistomerkki. 

Kuvassa harvinaisuuksia. 

Puhdas meri luonnonsuojeluvyöhykkeen takana. 

Ei hiekkaa vaan pyöreäreunaisia kiviä.


(EN) The park is home to the country's largest natural turtle population, plus birds, mammals, reptiles, amphibians and fish of various varieties. There are picnic spots in the area and a guided tour of the summer. 

(FI) Puistossa on maan suurin luonnollinen kilpikonnien populaatio, minkä lisäksi sieltä löytyy lintuja, nisäkkäitä, matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja eri sortteja. Alueella on picnic-paikkoja sekä opastettu kierros kesäaikaan.

Rauhoitettuja kasveja ihaillaan köysiaidan takaa ja sillalta.

(EN) The Borgata Marina beach has a nice, long walkway. There is a stone beach in the area. In the summer, the area is active due to the two campsites on the north end and one restaurant. Here you will also find a magnificent protected part of the beach with unique Mediterranean vegetation from ancient times.

(FI) Borgata Marinan rannalla on mukava, pitkä kävelytie, jossa on hyvä tehdä päiväkävelyitä. Alueella on kiviranta. Kesällä alue on aktiivinen etenkin sen pohjoispäässä olevan kahden leirintäalueen sekä yhden ravintolan takia. Täältä löytyy myös upea rantasuojelualue, jolla on ainutlaatuista Välimeren kasvillisuutta muinaisajoilta ainoana koko Euroopassa.

(EN) Pros and cons:
+ peaceful place
+ stone beach
+ affordable apartments
- A large number of immigrants have been placed in a local hotel, so housing prices in the area have fallen
- The beach is deep
- No breakwaters, so waves can be hard
- There is only one restaurant (and a cafe during the summertime)

- No shops or grocery stores

(FI) Plussat ja miinukset:

+ rauhallinen ja leppoisa
+ kiviranta
+ edulliset asunnot
- maahanmuuttajia sijoitettu paikalliseen hotelliin suuri määrä, joten alueen asuntojen hinnat ovat laskeneet
- ranta on syvä
- ei aallonmurtajia, joten aallokko voi olla kovaa
- ruokatarjonta on aika heikkoa
- ei kauppoja

Fossacesia Marina


(EN) The Fossacesia beach is also a rocky one. Beach services are on offer, and many beachfront restaurants and cafés are open all year round. 

(FI) Fossacesian ranta on myös pyöreiden kivien ranta, mutta sillä erotuksella, että rannan kivet ovat suurempia kooltaan. Rantapalveluita on tarjolla mukavasti ja moni rannan ravintoloista sekä kahviloista on auki vuoden ympäri.
Siniset yöt kestävät usein aamukuuteen. Tässä mainos heinäkuulta.

Hinnat eivät päätä huimaa täälläkään. Viinikannullinen 2,50, olut 2,50 ja croisantti 1,20 €.

Kesän juhlakausi kestää heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tässä levyjulkkarit paikalliselta dj:ltä. 

(EN) Parking spaces are readily available and are free of charge - except for the northern end of the beach. There the parking spots have a time limit during the summer and are subject to a charge. 

(FI) Parkkipaikkoja on tarjolla mukavasti ja ne ovat suurelta osin ilmaisia - lukuun ottamatta rannan pohjoispäätä, jossa paikat ovat kesäaikaan kestoltaan rajattuja sekä maksullisia.


Näistä rantaravintoloista suosikkini on pohjoisrannalla oleva paikka, jossa on poikkeuksellisen hyviä pizzoja ja salaatteja tarjolla merenantimien lisäksi.


(EN) There is a variety of different types of apartments along the beach. In addition to taller houses, there are also low one- or two-story detached houses, and also terraced houses. In the summer time, beach loungers can be rented and they are nice because just the towel is pretty lumpy on the rocks. There is no grocery store on the beach. The nearest one is  a short drive away in Fossacesia town. 

(FI) Rannan varrella on mukavasti erilaisia sekä erityyppisiä asuntoja. Sieltä löytyy korkeiden talojen lisäksi myös matalia yksi- tai kaksikerroksisia omakotitaloja ja myös rivitaloja.  Kesäaikaan rannalla on rantatuolien vuokraajia ja tuolit ovatkin mukavia, sillä kivien päällä pyyhe on aika möykkyinen. Rannalla ei ole ruokakauppaa vaan lähin löytyy Fossacesian kaupungista pienen automatkan päästä.

Toukokuinen kevätmyrsky Fossacesian rannalla.
(EN) Beach summary:
+ services reasonably available all year round
+ also beach events and music in the summer
+ campsites
+ long and well paved walking path
+ a new bike route from Fossacesia along the old train route to San Vito Chietino is almost complete
+ stone beach
- deep beach, the waves can be big
- no grocery store 

(FI) Ranta tiivistettynä:
+ kohtuulliset palvelut ympäri vuoden
+ kesällä myös rantatapahtumia ja musiikkia
+ leirintäalueita
+ pitkä ja hyvä, kivetty rantaraitti
+ uusi pyöräreitti Fossacesiasta vanhaa junarataa pitkin San Vito Chietinoon on jo lähes valmis
+ kiviranta
- syvä ranta, voi olla aallokkoa
- ei ruokakauppaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ostian ranta Rooman lähellä sopii lomailijoille

  Olen kirjoituksissani usein mainostellut tuota tuntemattomampaa Adrianmeren rantaa, mutta päätin vaihteeksi kertoa myös "länsiranniko...