Omena ja muita herkkuja
Muistatko miltä tuntui lapsena syödä
omenaa? Se oli niin iso, että jouduit ponnistamaan sormesi pisimmilleen
saadaksesi siitä otteen. Haukatessasi avasit leukasi apposen auki ja sait irti
vain pikkuriikkisen palan, jonka reunoilta jatkoit urakkaasi. Kun puolet
omenasta oli syöty, makeaa omenamehua oli pitkin naamaa ja käsiä. Olit jo ihan
kylläinen.
Ostin eilen kaupasta tuollaisia
italialaisia jättiomenia ja nyt syön sellaista terassilla auringonpaisteessa. Suunnittelen
päivän lounaan ruokalistaa, koska sain yläkerran naapurilta Loretalta ison
muovikassillisen tuoreita vihanneksia: rapsahtavan tuoretta salaattia,
kippuraisia pitkiä kurkkuja sekä kesäkurpitsaa. Laitan ne lounaaksi
italialaisittain – kaikkeen salattiin lorautetaan runsaasti oliiviöljyä sekä
hiukan mausteita tai viinietikkaa, muttei koskaan valmiita salaatinkastikkeita.
Myös grillissä paistuviin kesäkurpitsoihin
laitan täkäläisittäin vain öljyä ja merisuolaa. Pastan keitän kattilassa juuri sopivan pehmeäksi (al
dente) ja sen kastikkeena on naapurilta saatua, aitoa italialaista
tomaattisoosia.
Älkää luulko, että kokkaisin täällä
jatkuvasti – tämä on poikkeus! On sunnuntai ja linja-auto ei kulje rannalle.
Kylän ruokapaikat on suljettu siestan ajaksi. Normaalisti rantapäivinä ostamme lounaaksi
rantaravintolasta syötäväksi palapitsaa tai syömme jotakin mereneläviä tai
pastaa. Palan painikkeeksi juomme vissyä tai vettä.
Iltaruuan syömme naapuriravintolassamme Borgo
Anticossa. Olemme nyt jo kanta-asiakkaita ja tunnemme omistaja Michelen sekä
paikan tarjoilijat Brunan ja omistajan pojan. Olen oppinut italiaa jo sen
verran, että ymmärrän Michelen tykkäävän kertoa kaksimielisiä vitsejä ja Brunan
punastuvan niitä kuullessaan. Hän ei suostu kääntämään juttuja englanniksi (jos
nyt osaisikaan, sen verran vahvistettavaa kielitaidossa vielä olisi). Michelen
poika on päivätyössä Torino di Sangron juna-asemalla ja myy siellä viinejä.
Eilen keskustelin italiaksi pitkän hetken
toisen kanta-asiakkaan Carlon kanssa. Luulin hänen olevan töissä konetehtaassa
kokoajana, mutta kävikin ilmi, että hän on tehtaassa siivoojana. Siivoojan
palkka on Italiassa 900 euroa kuussa. Carlon mukaan sillä palkalla ei pysty
elättämään vaimoa, joten hän on siksi pysytellyt sinkkuna, vaikka onkin jo
56-vuotias. Kotona asuvia aikuisia poikia kutsutaan täällä nimellä ”mammolino”
eli äidin pikkupoika ja sellainen on siis kantiksemme Carlo.
Näin kylän salaisuudet ja ihmisten taustat
aukenevat pikku hiljaa, keskustelu keskustelun jälkeen. Alan vähitellen tuntea
yhä useampia ihmisiä yhä paremmin. Seuraavaksi kerronkin teille parhaasta
ystävästäni Italosta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti