maanantai 22. maaliskuuta 2021

Villa Gregoriana ja Villa Adriana Tivolissa ovat myös maailmanperintökohteita

Italian Tivolin toinen suosittu kohde sijaitsee aivan kaupungin ytimessä. Unescon maailmanperintökohde Villa Gregoriana on puutarha, mutta se on myös keskustan keskellä oleva vesiputousten, luolien ja rotkojen reitti, joka on syntynyt aikoinaan Aniene-joen tulvan takia. Tuolloin vesi tuhosi kaupungista suuren osan ja sen vuoksi joki käännettiin kulkemaan kallion yli, mistä vesiputoukset syntyivät. Aniene-joen iloja ja hyötyjä kuvaillaan hienosti Unescon sivuilla, joten laitan tähän poikkeuksellisesti niihin linkin.https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5008/

Putoukset päältä katsottuna

Kaupungin ydinkeskusta ja rotko

Sisäänkäynnin jälkeen kuljetaan ensin alas, alas ja alas polkuja, rappuja, luolastoja. Vesiputousten kuvaamiseen on oma terassinsa ja sen jälkeen mennään yhä alaspäin. Kun ollaan pohjalla alkaa ylämäki rappuineen ja lopulta päädytään pienen, tunnelmallisen kahvilan terassille litimärkinä hiestä, mutta hyvin tyytyväisinä. Jalat väsyvät kyllä reitillä... joten tämä kannattaa jättää kaupungin viimeiseksi nähtävyydeksi.




Italialaista jäätelöä - nam! Lasi proseccoa
on myös ansaittu kävelyn jälkeen.

Roomalaiset eli kalliit hinnat, mutta hyvä jäätelö. 
Piazza de Plebiscito on osoitteena.

Alkupalaksi kesäkurpitsaa, munakoisoa
ja paprikaa mozzarellan kera.

Jälkiruuaksi jäätelöä - kermalla tai ilman!

Tivolin kolmas kohde onkin historiallisesti kaikkein kuuluisin ja myös se on Unescon maailmanperintökohde. Villa Adriana eli Hadrianuksen huvila on antiikin ajan loisteliaimpia nähtävyyksiä. Se sijaitsee noin viiden kilometrin päästä Tivolista omalla 70 hehtaarin tontillaan ja sisältää keisarillisen päähuvilan lisäksi pylväskäytäviä, vierastaloja, kylpyläalueen, uima-altaita sekä upean paviljongin.


Italialainen historiantunti pidetään paikan päällä.

Toukokuussa ei talvitakki ole enää tarpeen. 

Plataanipuut ja Sypressit varjostavat lampea kauniisti. 

 Adrianassa käy paljon koululuokkia opettajiensa kanssa ja kierrokset ovat hyvin järjestettyjä, mutta voit halutessasi kiertää myös omaan tahtiin kuten me teimme. Varaa kuitenkin aikaa vähintään puoli päivää, sillä tulet kävelemään kilometrejä alueella. Kuumana päivänä on hyvä myös varata mukaan pari vesipulloa, sillä jano yllättää varmasti. 

Mitä sitten näimme? Valtavasti - alue on laaja ja hienosti säilynyt! Villa Adriana on yhdistelmä Kreikan, Rooman ja Egyptin hienoston näkemystä siitä, millainen olisi täydellinen kaupunki. Säilyneitä rakennuksia on paikalla yli 30 kpl, vaikka alue on rakennettu jo 117 - 138 jKr. 


Kävelytie parkkipaikalta huvila-alueelle.

Rakennukset on jaettu neljään kokonaisuuteen: Afroditen temppeliin ja kreikkalaiseen teatteriin, päärakennukseen sekä hovirakennuksiin (mukaan lukien meriteatteri, Keisarillinen palatsi, Talvipalatsi, kirjastot ja Kultainen aukio, jolla on hienot marmoriportit), kylpyläalueeseen ja vielä puutarha-alueeseen sekä tornin, akatemian ja lilja-altaan yhdistelmään (jossa ovat myös maanalaiset säilytystilat sekä palvelijoiden asuintilat). Opaskirjan mukaan alue oli unohdettuna Hadrianuksen kuoleman jälkeen lähes 1500-luvulle asti. Sen uudelleen löytämisen jälkeen se on innoittanut renessanssin että barokin ajan arkkitehtejä ainutlaatuisella tavalla. 

Pienenä knoppitietona kerrottakoon, että keisari Hadrianus rakennutti huvilan alun perin asunnoksi ja ylistykseksi poikaystävälleen. Tämä tieto kerrotaan opaskierroksella, mutta jostain syystä sitä ei ole ikuistettu Unescon sivuille. 

tiistai 16. maaliskuuta 2021

Tivolin kaupungissa kihloihin Villa D´Esten suihkulähteiden keskellä

Seuraava suosikkipaikkani on vielä Rooman läänissä, mutta kaupungin ulkopuolella, Sabiinilaisvuorten rinteellä oleva Tivolin kaupunki. Antiikin aikaan kaupungin nimi oli Tibur. Tivoli on yksi Unescon maailmanperintökohteista ja keskeisen sijaintinsa takia houkuttelee paljon turisteja.

Tivolin kaupunki sijaitsee Rooman keskustasta itään noin 20 minuutin ajomatkan verran. Sinne on helppo kääntyä A24/A25-moottoritieltä, jos tulet omalla autolla. Roomasta pääsee tietysti myös bussilla Tivoliin (Ponte Mammolon metroasema/linja B ja kesto on noin 45 minuuttia). 

Villa D´Esten suihkulähteitä


Villa D´Esten suihkulähdepuistossa on noin 500 suihkulähdettä, altaita, luolia ja patsaita (ja myös kiviröykkiöitä, joissa on sammalta ja suihkulähde yhdessä). Puisto on ollut vuodesta 1550 suunnilleen nykyisessä muodossaan. Sen urkulähde soittaa urkumusiikkia veden voimalla ja sadan suihkulähteen terassilla lähteet suihkuttavat kotkien vartioimaan altaaseen. Tunnelma puistossa on ihana - liikenteen melua ei kuulu, linnut laulavat, suihkulähteet humisevat, lorisevat ja soivat.

Näkymä päärakennuksen parvekkeelta
yhdelle lähteistä.

Puistossa on rauhallisia kävelyreittejä.

Minulle Tivoli on erityisen rakas, koska menimme siellä Villa d´Esten suihkulähdepuistossa kihloihin Vesan kanssa vuonna 2016. Vielä rakkaammaksi kaupunki tuli, kun menimme siellä naimisiin seuraavana vuonna Tivolin kaupungintalolla perheen ja ystävien jakaessa iloamme. 


Nuorenparin kihlajaiskuva

Kaupungissa on ydinkeskusta ja sen laitamilla sivukeskustoja kuten monissa muissakin Italian kaupungeissa. Hotellia varatessa kannattaakin aina tarkistaa, että hotelli on vanhassa kaupungissa tai muuten liikkumiseen tarvitaan autoa. Vanhankaupungin keskustassa on todella hyviä ruokapaikkoja - mekin söimme elämämme parhaat tryffelipastat keskustan Falcone-nimisessä ravintolassa (perustettu 1918) ihan kohtuuhintaan ja vielä mielettömän hyvien jälkiruokien kera!

Tryffelipastaa. Tryffeliä raastettiin pinnalle
vielä lisäkerroksena pöydässä. 

Perinteiset Bruschetta-leivät alkupalana.

Tuoretta artisokkaa olisi tarjolla myös

Tivoli illan hämärässä

Falcone-ravintolan sisäänkäynti

Maitovanukas-jälkiruoka

Kevään mansikoita sokerin ja sitruunan kera

Antiikin aikainen Tivolin kaupunki on kuuluisa kolmesta turistikohteesta: Villa D´Esten suihkulähdepuistosta, Villa Gregorianan suihkulähteistä sekä luolastosta ja Villa Adrianasta eli Hadrianuksen puistosta ja huvila-alueesta. Kerron näistä muista myöhemmin lisää ja samalla annan vinkit Tivolin parhaasta jäätelöpaikasta! 



lauantai 13. maaliskuuta 2021

Rooman romanttisin paikka: Borghesen puisto

 Yksi suosikkipaikoistani Roomassa on Borghesen puisto. Se sijaitsee ydinkeskustan pohjoispuolella, aivan keskustan koillisreunassa ja yhä joen tuntumassa. Villa Borghese kuuluu Rooman lukuisiin, yleisölle avonaisiin, avariin ja vehreisiin puistoihin, joissa voi poiketa nauttimaan elämästä sekä ystävien seurasta päivän kuumimpaan aikaan. Samalla voi kuunnella loistavantasoisia katusoittajia, jotka pitävät puistossa konserttejaan saksofonin tai kitaran kera keräten kolehtia hattuun tai kitaralaatikkoon. 

Giardino del Lagon rannalla mieheni kanssa.

Puistossa on rauhallisia nurmikoita, joilla perheet ja ystävykset nauttivat piknikeistä retkipeittojen päällä, pelaavat jalkapalloa tai heittelevät frispiitä. Toiset sen sijaan kävelevät valtavien plataanipuiden alla poluilla perheineen tai ajelevat neljän hengen polkuautoilla puistokujia pitkin. Myös hevosvaljakkoajelu on mahdollista. Urheilullisemmat tietysti vuokraavat rullaluistimet ja viilettävät niillä. 

Takana keskellä plataanipuita ja palmuja tällä 
pienellä aukiolla Borghesen puistossa. 

Näkymä puiston sisääntulon viereltä Villa Giulian
takaa Piazza Popololle.

Borghesen mäeltä näkee koko Rooman yli.
Vittorio Emanuel II:n monumentti keskellä.

 Puisto on myös yksi Rooman romanttisimmista paikoista. Puiston keskellä on Järvipuutarhan puisto, Giardino del Lago. Englantilaistyylisessä puistossa kasvaa sypressejä, bambua ja banaanipuita.

Temppeli 1700-luvulta.

Patsas temppelin vieressä on 
myös suihkulähde.

Järven keskellä on neoklassinen Aescalapiukselle omistettu temppeli 1700-luvulta. Järven rannalla on venevuokraamo ja sieltä olemme mieheni Vesan kanssa vuokranneet veneen ja käyneet romanttisella ajelulla lammella (se ei siis oikeasti ole järvi). Soutelun jälkeen maistuvat sitten jo aperitiivit jossakin puiston viehättävistä kahviloista. 

Mieheni Vesa soutaa lammella. Borgo Anticon
Michelen mukaan se tekee hänestä viikingin...

Puistoon pääsee Piazza di Spagnan yläpuolelta Pincio-puutarhasta, Via Venetolta Porta Pincianan kautta tai prinssi Camillo Borgheselle vuonna 1825 rakennetusta Piazzale Flaminion sisäänkäynnistä. Jos tulet Via Veneton kautta, ohitat samalla menneiden aikojen hienoimpia ylhäisökoteja, joissa nykyisin ovat luksushotellit, Hard Rock Café sekä Harry´s Bar. Puiston portti on heti Harrin baarin vieressä (se on muuten yhtä kallis kuin Venetsian vastaava baari!).

Puisto on ympärysmitaltaan noin kuusi kilometriä. Siellä on monia museoita, oppilaitoksia, eläintarha, ratsastuskoulu, amfiteatteri ja tekojärvi. Villa Giuliassa (Julia) on hieno kokoelma Rooman varhaisasukkaiden etruskien taidetta - olen ihastunut erityisen tarkkoihin miniatyyreihin museossa, mutta toki siellä on paljon muutakin katseltavaa. 


Puistossa on myös paljon erilaisia patsaita, rintakuvia ja sieviä pikku temppeleitä. Pidän myös erilaisista suihkulähteistä kuten Merihevosten suihkulähteestä Fontana dei Cavalli Marini Piazza di Sienalla. Hevosissa on valtava voima ja ne näyttävät hyvin eläviltä. Myös Viale della Casina di Raffaellolta löytyvä pyöreä minikokoinen temppeli Tempio di Diana on suloinen näky ja todella suosittu kuvauskohde. Mekin olemme käyneet siellä kuvaamassa toinen toisemme. 

Torino di Sangron kylä ja palvelut 2024

  Torino di Sangro, Abruzzon lääni, Italia    Torino di Sangro on idyllinen, pieni italialaiskylä keski-Italiassa, Adrianmeren rannalla. K...